Design a site like this with WordPress.com
Per començar

“Mataró a la dècada dels quaranta” a l’Ateneu a partir del 4 de novembre

Del 4 al 27 de novembre, a l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro, a la Riera de Mataró, es podrà veure l’exposició “PREMI ILURO: Mataró a la dècada dels quaranta”


Al llarg de seixanta-tres edicions, el Premi Iluro ha generat coneixement i corpus acadèmic en múltiples disciplines. Enguany, en ocasió de la publicació del treball guanyador de l’any passat El primer franquisme a Mataró (1939-1950), la mostra “El Premi Iluro: Mataró a la dècada dels quaranta pretén fixar la mirada en la realitat social, econòmica, política i cultural d’aquell moment a la ciutat de Mataró.

Les fotografies que s’hi exposaran, procedents de l’Arxiu Comarcal del Maresme i del Museu Arxiu Santa Maria de Mataró, revelen la importància de les imatges com a eina de documentació per als estudis d’història, humanitats i ciències socials, i com a fonts inesgotables de continguts i maneres d’interpretar. Les instantànies de fotògrafs com Josep Caballé, Santi Carreras, Joaquin M. Domínguez, Francesc Masachs, entre d’altres d’autoria desconeguda, són encara vives i proporcionen informació sobre l’atmosfera de l’època.

La mostra també convida a descobrir documentació i elements gràfics originals de temàtica diversa de la primera postguerra: programes de festivitats, fulletons publicitaris, cartells, telegrames, cupons de racionament d’aliments o cartes que havien de passar, forçosament, per la censura.

La projecció del film “Fiestas de Las Santas de Mataró en el año de la Victoria”, rodat a Mataró el 1939, pocs mesos després d’acabada la Guerra Civil, sota la pàtina pomposa i victoriosa del franquisme, documenta una època grisa viscuda en blanc i negre, els temps foscos de la dictadura.

L’exposició, que ha organitzat la Fundació Iluro i que es podrà visitar del 4 al 27 de novembre, comptarà amb dues activitats complementàries:

  • dimecres, 23 de novembre: sessió/taller obert sobre identificació de fotografies. L’activitat serà conduïda per Conxi Duro, fotògrafa i historiadora de l’art, amb l’objectiu que els participants puguin ajudar i col·laborar en la identificació de persones, indrets, o altres detalls de les instantànies de l’exposició a través dels seus records, coneixements i vivències.
  • dijous, 24 de novembre: xerrada-col·loqui conduït per l’historiador Joan Giménez Blasco, guanyador de la 63a convocatòria del Premi Iluro amb el treball que porta per títol El primer franquisme a Mataró 1939-1950. Una sessió oberta a tothom que hi vulgui participar, com a espai de diàleg en què Giménez exposa els seus coneixements a partir de les seves investigacions i recerques, i els assistents ofereixen les seves experiències personals.
Advertisement

Publicat per tastdecultura

Projecte personal de comunicació cultural

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: